Search here...
Huidkliniek COSMED

Collageen: werkt het echt?

In de wereld van huidverzorging en supplementen is collageen de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. Van capsules en poeders tot drankjes en crèmes; collageen belooft een stevigere, jongere en stralendere huid. Maar werkt collageen echt of is het voornamelijk een hype? In deze blog duiken we in op de feiten en fabels rondom collageengebruik.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat je lichaam zelf aanmaakt en is essentieel voor de structuur en stevigheid van verschillende weefsels, waaronder de huid, botten, spieren, gewrichten en bloedvaten. Collageen werkt als een bindmiddel dat onze weefsels versterkt en de elasticiteit en stevigheid van de huid en het bindweefsel bevordert. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af. Dit kan leiden tot verslapping van de huid, rimpels en afname van de gewrichtsgezondheid.

Het lichaam maakt zelf collageen aan, maar de productie kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals veroudering, dieet, blootstelling aan de zon of door roken. Om het collageen niveau op peil te houden, nemen steeds meer mensen collageensupplementen naarmate ze ouder worden.

De voordelen van collageen

Collageen biedt verschillende voordelen voor zowel de huid als de rest van het lichaam. Het grootste voordeel van collageen is dat het bijdraagt aan een stevige, elastische en goed gehydrateerde huid. Dit helpt bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Daarnaast ondersteunt collageen de gezondheid van gewrichten en kraakbeen. Dit kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn bij bijvoorbeeld ouderdom of intensieve sportbeoefening. Verder draagt collageen bij aan sterkere nagels, dikker en gezonder haar en speelt het een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten. Bij consequent gebruik kan collageen dus bijdragen aan de algehele gezondheid, maar ook aan de uiterlijke schoonheid.

Hoe kun je collageen gebruiken?

Je kunt collageen in verschillende samenstellingen verkrijgen. Collageen is verkrijgbaar in poedervorm, capsules, tabletten en drankjes. 

  • Poeder: collageenpoeder kan makkelijk worden opgelost in warme of koude dranken, zoals koffie, thee of water. Collageenpoeder heeft een neutrale smaak en is ideaal voor mensen die graag een hogere dosering in één keer willen nemen.
  • Capsules & tabletten: capsules & tabletten zijn gemakkelijk en snel in te nemen en zijn ideaal om onderweg mee te nemen. Hoewel ze net zo effectief lijken als poeder, kan het langer duren voordat je een voldoende hoge dosering binnenkrijgt, afhankelijk van de hoeveelheid collageen per capsule.
  • Drankjes: collageendrankjes bieden een snelle manier om collageen binnen te krijgen. Ze bevatten vaak gehydrolyseerd collageen. Dit wordt beter door het lichaam opgenomen. Deze drankjes worden vaak verrijkt met extra voedingsstoffen, zoals vitamine C, biotine, zink en hyaluronzuur. Het grote voordeel van collageendrankjes is dat ze direct klaar staan voor consumptie, aangezien je ze niet meer hoeft te mengen.

Welke soorten collageen zijn er?

Collageen komt voor in verschillende typen. Ieder type heeft een ander doel. De belangrijkste typen zijn Type I, Type II en Type III.

Type I: dit type komt voor in de huid, botten, pezen en in bindweefsel. Type I is belangrijk voor een stevige en elastische huid en voor sterke haren en nagels.

Type II: dit type bevindt zich voornamelijk in het kraakbeen en is essentieel voor gezonde en flexibele gewrichten. Collageen type II wordt vaak gebruikt door mensen met gewrichtsklachten of door sporters.

Type III: dit type ondersteunt de structuur van organen, zoals de spieren en bloedvaten. Type III werkt vaak samen met Type I om de huidstructuur en elasticiteit te behouden.

Werkt collageen echt?

Het nemen van collageen kan voordelen bieden, maar het moet wel consequent en op de juiste manier worden gebruikt. Collageen in supplementvorm kan door het lichaam worden opgenomen, maar niet in zijn volledige vorm. Bij het innemen van collageensupplementen (meestal in de vorm van collageenpeptiden of gehydrolyseerd collageen) wordt het in de spijsvertering afgebroken tot kleinere aminozuren en peptiden. Deze bouwstenen worden vervolgens via de bloedbaan opgenomen en kunnen worden gebruikt om nieuwe collageen aan het maken.

Onderzoek suggereert dat regelmatige inname van collageensupplementen de huidelasticiteit en hydratatie kan verbeteren en mogelijk bijdraagt aan gewrichtsgezondheid. De effectiviteit hangt echter ook af van andere factoren, bijvoorbeeld de aanwezigheid van vitamine C, wat nodig is voor de collageensynthese. Het is wel goed om te weten dat de effecten van het nemen van collageen pas na enkele weken tot maanden zichtbaar worden en deze effecten verschillen per persoon. Ook speelt een gezonde levensstijl een belangrijke rol bij de effectiviteit van collageen.

Collageen kan dus in combinatie met gezonde voeding, voldoende hydratatie en bescherming tegen schadelijke invloeden, zoals de zon, zeker een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine.

Gratis adviesgesprek

Wil jij graag persoonlijk advies over huidverbetering of heb je andere vragen? Plan dan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek in met onze specialist.  

We staan je ook graag te woord via 0316 – 20 90 04

Mooi jezelf zijn verdien je!