fbpx

Veelgestelde vragen over een ooglidcorrectie

1. Wordt een boven ooglidcorrectie vergoed?

Vanuit de basisverzekering (vanaf 1 januari 2017) wordt de bovenooglidcorrectie alleen vergoed wanneer er sprake is van een medische indicatie. Deze indicatie krijgt u uitsluitend als u aan zeer strikte voorwaarden voldoet. De voorwaarden zijn dat u verlamde of verslapte bovenoogleden heeft:

– door een afwijking waarmee u bent geboren;
– door een chronische ziekte waarmee u bent geboren; waardoor u last heeft van een ernstige gezichtsveldbeperking. Hierbij hangt de onderrand van het bovenooglid, bij ontspannen, recht vooruitkijken minimaal 1 mm boven het centrum van de pupil.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet u eerst een doorverwijzing aan uw huisarts vragen, deze neemt u mee naar het consult.

Tijdens dit consult analyseert de behandelend specialist of bij jou de kans groot is dat een aanvraag wordt goedgekeurd. Als dat zo is, dienen wij een verzoek tot vergoeding in bij uw zorgverzekeraar. Uiteindelijk heeft de medisch adviseur van je zorgverzekeraar de beslissende stem. Als deze van mening is dat je niet in aanmerking komt dan is dit leidend. Stapsgewijs ziet dit er als volgt uit:

Stap 1: Bij de huisarts vraag je een verwijsbrief aan voor een bovenooglidcorrectie.

Stap 2: Je hebt een consult bij de specialist van Huidkliniek COSMED. Na het consult schrijft de arts een verslag en dient een verzoek in tot vergoeding bij je verzekeraar.

Stap 3: Je zorgverzekeraar neemt dit verzoek in behandeling. Vervolgens bepaalt de medisch adviseur van de zorgverzekeraar of je voor vergoeding in aanmerking komt.

Stap 4: Je wordt op de hoogte gebracht van de uitkomst van uw aanvraag door de zorgverzekeraar.

Stap 5: Je kunt de behandeling laten uitvoeren bij Huidkliniek COSMED.

2. Hoeveel kost een boven ooglidcorrectie?

Bij Huidkliniek COSMED kost een boven ooglidcorrectie 650,00. Deze kosten zijn inclusief het consult, de ingreep aan beide ogen, nazorgpakket, het verwijderen van de hechtingen, littekenadviezen en de eindcontrole. 

3. Moet ik onder narcose bij een boven ooglidcorrectie?

Een boven ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder lokale verdoving, je hoeft dus niet onder narcose voor deze ingreep. De chirurg zal de huid plaatselijk verdoven door middel van een injectie. Deze injecties kunnen even pijnlijk zijn maar daarna zul je er niks meer van voelen. Ook heb je gedurende de ingreep je ogen dicht. Hierdoor zul je zelf niks van de ingreep zien. 

4. Kan ik na de ingreep meteen naar huis?

Na de ingreep zul je nog 15 minuten in de behandelstoel blijven liggen waarbij je oogleden worden gekoeld. Hierdoor wordt de zwelling zoveel mogelijk tegengegaan. Na het koelen krijg je uitgebreid nazorg uitleg en het nazorgpakket met benodigdheden mee en kun je direct naar huis. Bij huidkliniek COSMED zijn wij 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen. 

5. Kan ik na de ingreep meteen aan het werk?

Wanneer je fysiek geen zwaar werk hebt gaan de meeste clienten na een week na de ooglidcorrectie weer aan het werk. In de eerste week na de behandeling kan de huid rondom de ogen verkleuren en als gevolg van de ingreep en dikker zijn. Dit kun je vergelijken met een blauw oog. Wij raden je aan met een zak diepvries doperwtjes te koelen om verkleuring en zwelling te verminderen.

6. Blijven er zichtbare littekens achter?

Nee, er zijn nauwelijks littekens zichtbaar. Dit komt doordat de snede voor de correctie in de natuurlijke plooi van uw ooglid wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het litteken vrijwel onzichtbaar is.

7. Is een boven ooglidcorrectie pijnlijk?

Een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Je krijgt dus geen volledige verdoving (narcose). De injecties voor deze plaatselijke verdoving kunnen wel als pijnlijk ervaren worden. Dat is maar een paar tellen en daarna voel je niks meer. Tijdens de behandeling kun je wel een drukkend gevoel ervaren. Dit is net als een verdoving bij de tandarts; je ervaart geen pijn, maar je voelt wel dat de tandarts je behandelt. Na de correctie zullen de oogleden wat gevoelig zijn. Wanneer er pijn wordt ervaren, kun je pijnstillers gebruiken (bijv. paracetamol). In de praktijk blijkt dit echter weinig voor te komen en is koelen met diepvries doperwtjes afdoende.

8. Hoe zie ik er uit na een boven ooglidcorrectie?

De eerste twee weken na de bovenooglidcorrectie zijn er zwellingen zichtbaar rondom uw ogen. Ook kunnen er blauwe plekken ontstaan door een bloeduitstorting. Soms zijn deze symptomen al na een week weg, soms duurt het twee weken.

9. Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar?

Gemiddeld heeft u van uw ooglidcorrectie zo’n tien tot vijftien jaar plezier. Dit verschilt per persoon. De duur van deze periode wordt beïnvloed door enkele factoren:

– Genetische aanleg: Uw genen bepalen hoe snel u veroudert en in welke mate dit zichtbaar is.

– Slaap: Het is belangrijk dat u voor voldoende, kwalitatief goede slaap zorgt. Een korte en/of onrustige nachtrust leidt op den duur tot een versnelde veroudering.

– Voeding: Daarnaast helpt een gezond en evenwichtig dieet, waarbij alcohol met mate wordt genuttigd en er niet wordt gerookt. Drink ook voldoende water.

– Stress: Stress in overmatige hoeveelheid kan ervoor zorgen dat verslapping van de huid versnelt, waardoor de kans op rimpels en hangende oogleden weer toeneemt. Wanneer u structureel stress ervaart, reageert uw lichaam door een specifiek hormoon in uw lichaam te stimuleren dat de aanmaak van collageen dwarsboomt: cortisol. En collageen is verantwoordelijk voor de
stevigheid en elasticiteit van de huid.

10. Wat zijn de risico’s van een boven ooglidcorrectie?

Het risico op een complicatie bij een ooglidcorrectie is klein. Echter blijft het wel een medische ingreep en kunnen complicaties niet uitgesloten worden. Als er sprake is van een complicatie, dan is dit in de meeste gevallen van voorbijgaande aard.

Complicaties die bij een ooglidcorrectie voor kunnen komen zijn:nabloeding, vochtophoping, gevoelloosheid van de oogleden en droge ogen. Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door het niet goed kunnen openen van de ogen vanwege zwelling van de oogleden. In dit geval zal de arts een oogzalf of druppels voorschrijven. Deze complicaties verdwijnen vrijwel allemaal op korte termijn.

11. Wanneer kom ik in aanmerking voor een boven ooglidcorrectie?

Door een verdikking van de boven- en/of onder oogleden door overschot aan huid of door een vetophoping, kan een vermoeide, slecht uitgeslapen blik ontstaan. In die gevallen kan een ooglidcorrectie een uitkomst bieden om weer je open en uitgeruste uitstraling terug te krijgen. Ook klachten zoals: zware vermoeide ogen en hoofdpijn door het constant optrekken van de wenkbrauwen kunnen beweegredenen zijn om een ooglidcorrectie te ondergaan. 

12. Wanneer kan ik na de ingreep weer sporten?

Afhankelijk van welke sport je beoefent, mag je na het verwijderen van de hechtingen weer sporten. Na 1 week worden de hechtingen verwijderd. De wondgenezing wordt ook gecontroleerd. Wij raden je aan om voor de zekerheid altijd de vraag te stellen of je al mag sporten. Let op! Beoefen je een contactsport of andere (bal)sporten waarbij door contact met medesporter en/of sportartikelen de huid makkelijk beschadigt? In dat geval kun je dit beter 1 maand niet doen.

13. Kan ik na de ingreep weer lenzen dragen?

In de eerste week na de operatie kun je geen lenzen dragen. Na een week verwijderen we de hechtingen en kun je weer lenzen dragen. Let erop dat je niet aan de oogleden trekt om de lenzen in en uit te doen, want dit kan het genezingsproces vertragen.

14. Hoe bereid ik mij voor op een boven ooglidcorrectie?

Het is belangrijk dat je voor de ingreep aan de arts doorgeeft welke medicatie je gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt zal je arts je adviseren hier, indien mogelijk, een aantal dagen mee te stoppen voorafgaand aan de ingreep. Daarnaast adviseren wij je vier tot zes weken voor de behandeling te stoppen met roken en minimaal 24 uur voor de ingreep geen alcohol meer te drinken. Dit om de kans op complicaties nog verder te verkleinen en de genezing te bespoedigen. Verder zorg ervoor dat je op tijd in de kliniek bent, zodat onze specialisten je goed kunnen voorbereiden op de behandeling. Wij raden je aan iemand mee te nemen die je veilig thuisbrengt.

15. Kan ik een boven- en onder ooglidcorrectie tegelijkertijd doen?

Een onder- en bovenooglidcorrectie kan tegelijk worden uitgevoerd. De ingrepen kunnen gecombineerd worden wanneer je van hangende oogleden en/of wallen af wilt komen.

Je moet dit echter niet onderschatten. Indien je een onder- en bovenooglidcorrectie tegelijk laat uitvoeren moet je rekening houden met een langer herstel. Houd ongeveer rekening met een herstelperiode van 2 weken waarna de zwelling en de verkleuring geleidelijk wegtrekken.

Echter er zijn natuurlijk ook voordelen om een onder- en bovenooglidcorrectie te combineren. Zo ben je er in één keer vanaf.

16. Hoe lang duurt een boven ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden duurt de boven- of onderooglidcorrectie tussen de 30 en 60 minuten. Als een boven- en onderooglidcorrectie worden gecombineerd is de duur ongeveer anderhalf tot twee uur. Na de ingreep blijf je nog ongeveer 20 tot 30 minuten bij ons in de kliniek zodat je in alle rust bij kunt komen. Hierna mag je naar huis.

17. Wanneer mag ik weer make-up dragen?

Je mag weer voorzichtig make-up gaan gebruiken 2 weken na de behandeling, dat is 1 week na het verwijderen van de hechtingen. Daarna kun je de ogen voorzichtig opmaken. Voorzichtig omdat het litteken nog kwetsbaar is. Daarnaast is het belangrijk om de make-up weer voorzichtig te verwijderen. Dus niet te hard wrijven bij het verwijderen, maar zachtjes zoals bij een babyhuidje.

18. Wanneer mag ik beginnen met smeren van een littekencreme?

Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen, mag je beginnen met het smeren van de littekencrème. Breng de littekencrème de eerste 2 weken licht aan zonder teveel te wrijven.

19. Hoe lang duurt het herstel na een boven ooglidcorrectie?

De eerste week na de behandeling kan de huid rondom de ogen verkleuren als gevolg van de ingreep en wat dikker zijn. De verkleuring en zwelling kan worden tegengegaan door veel te koelen en als het lukt je hoofd iets hoger te houden. Daarnaast is het verstandig de ogen gedurende 6 maanden tot een jaar niet teveel bloot te stellen aan zonlicht. Smeer zonnebrandcrème op je oogleden of gebruik een zonnebril wanneer je lang in de zon bent.

20. Is een boven ooglidcorrectie een seizoensgebonden ingreep?

Ooglidcorrectie is geen seizoensgebonden ingreep. Het hele jaar door zien we clienten met de wens tot deze ingreep. Het litteken ligt grotendeels in de omslagplooi en wordt daarom niet blootgesteld aan direct zonlicht. We raden na elke ingreep aan om het eerste jaar littekens goed met minimaal factor 30 in te smeren. Doordat veel clienten graag een zonnebril dragen na de ingreep is het in de zomer minder afwijkend om hiermee rond te lopen..

21. Kan een boven ooglidcorrectie herhaald worden?

Ja dat kan, het oude litteken wordt weggenomen en het nieuwe overschot aan huid kan op dezelfde wijze weggehaald worden.

Wil jij weten of een ooglidcorrectie bij jou past? Maak dan een GRATIS en vrijblijvend adviesgesprek met dokter Reinier van Twisk (Plastisch chirurg NP)


Plan een adviesgesprek

Dokter Reinier van Twisk (plastisch chirurg NP)

Heb je vragen? Wij staan je graag te woord!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten