Gerstekorrels, ook wel milia, worden nogal verward met mee-eters. Maar dat zijn ze niet! Ook de behandeling ervan is namelijk verschillend. Gerstekorrels komen voornamelijk voor rond de ogen en zien eruit als kleine, witte en harde bultjes. Ze komen ontzettend veel voor. Vooral bij pasgeborenen.

Wat zijn het?
Gerstekorrels ontstaan door een ophoping van keratine in de epidermis (opperhuid). Bij pasgeborenen ligt de oorzaak vaak anders. Hier ontstaan ze doordat de talgkliertjes in de jonge huid nog niet helemaal optimaal werken. Gerstekorrels komen vaker voor bij een droge huid. Ook kunnen ze ontstaan na kleine huidbeschadigingen. Na cosmetische behandelingen als peelings, maar ook na zonverbranding. Soms ontstaan gerstekorrels na het gebruik van crèmes met corticosteroïden.  De kans op gerstekorrels neemt ook toe bij de wat dikkere, meer getinte of zonbeschadigde huid. Gerstekorrels bij volwassenen gaan helaas niet altijd vanzelf weg. Bij pasgeborenen daarentegen verdwijnen ze vaak wel vanzelf.

Hoe kom je ervan af?
Het is niet verstandig om er zelf aan te knijpen of krabben. Je huid kan flink beschadigen en er kunnen lelijke littekens overblijven. Omdat gerstekorrels dieper in de huid liggen en geen afvoergang naar buiten hebben heeft dat trouwens ook weinig zin. Het verwijderen ervan kun je beter laten doen. Een huidtherapeut kan je bijvoorbeeld daarbij helpen. Met een steriel naaldje wordt er een klein gaatje gemaakt, waar je overigens niks van hoeft te voelen. Daarna kan de gerstekorrel makkelijk en veilig verwijdert worden.

Hoe kun je het voorkomen?
Hoewel peelings met hoge concentraties in eerste instantie juist gerstekorrels kunnen veroorzaken op de huid, kan het regelmatig (thuis) gebruiken van een soort gelijke peeling het ontstaan van gerstekorrels juist voorkómen. Hier heb ik het dan over een exfoliant en niet over scrubs. Voor een goede exfoliant kies je voor een product met voldoende hoge concentratie glycolzuur (min. 5%) of salicylzuur (min. 0.5%). Kies verder voor huidverzorgingsproducten die de huidbarrière beschermen en herstellen, met voldoende hydraterende ingrediënten. En vergeet tenslotte niet om je huid te beschermen met een SPF factor om zon beschadigingen te voorkomen.

Wil je meer informatie of zoek je huidadvies op maat? Neem dan contact op!