Search here...

In de kliniek hoor ik van cliënten met acne vaak terug dat ze in de zomer veel minder klachten hebben. Hierdoor wordt er gedacht dat de zon een positief effect heeft op acne klachten. Is dat wel zo?

Anne Aaldering Huidkliniek COSMED

Geschreven door: Huidtherapeute Anne Aaldering

Dit is een hele begrijpelijke maar onjuiste aanname! De zon, ofwel de UV-straling daarvan, is eigenlijk nooit goed voor de huid. Behalve voor een paar uitzonderingen zoals enkele huidziekten. Hier valt acne niet onder. 

Het kan zo lijken dat de zon een positief effect heeft op acne omdat het de huid uitdroogt. Hierdoor voelt het minder vettig aan. Dit is maar een tijdelijk resultaat. Die uitdroging zorgt er namelijk voor dat de talgklieren juist meer talg gaan aanmaken. Dit leidt weer tot meer verstoppingen en op langer termijn tot meer klachten.

Uitdroging van de huid zorgt ervoor dat talgklieren juist ongewenst meer talg aanmaken.

Daarnaast wordt je huid in de zomer onder invloed van zonlicht bruiner van kleur. Hierdoor vallen de puistjes en onzuiverheden minder op. Je acne klachten kunnen dus ook minder aanwezig lijken. Het verkleuren van je huid lijkt heel mooi, maar ook dat is een tijdelijk resultaat. Door de UV-straling van de zon, die ervoor zorgt dat je bruin wordt, verdikt je huidlaag ook een beetje. Dat is een natuurlijke bescherming van je huid tegen de UV-stralen. Die verdikking zorgt ervoor dat de verstoppingen in de talgklier minder makkelijk opgelost kunnen worden. Het resultaat op langere termijn: meer verstoppingen en ook meer ontstekingen. 

 

Bruine kleur van de huid door de zon betekent ook verdikking van de huidlaag. Hierdoor komen er meer verstoppingen, meer ontstekingen en dus meer klachten op langere termijn.

Wat ook een rol kan spelen bij de mate waarin je last hebt van acne klachten is de mate van stress wat je ervaart. Hoe minder stress, bijvoorbeeld doordat je op vakantie bent, hoe minder klachten mensen vaak ervaren.

 

Minder stress kan van invloed zijn op de mate waarin je last hebt van acne klachten.

Wat moet je doen als je na de zomer meer acne klachten hebt of krijgt. Hieronder geef ik je 3 tips:

Kom je er zelf niet uit? Of wil het niet lukken om je klachten onder controle te krijgen? Zoek dan hulp. Over het algemeen zijn de klachten met de juiste behandelingen en thuisproducten goed onder controle te krijgen en te onderhouden.

Productsuggesties van huidtherapeute Anne:

Voor de droge huid

Medik8 Advanced Day Total Protect

Medik8 Advanced Day Total Protect

De perfecte moisturizer met SPF 30 voor de ultieme bescherming gedurende de dag. Het biedt bescherming voor de droge huid tegen alle oorzaken van vroegtijdige huidveroudering.

Voor de vette huid

Huidkliniek COSMED Dermasence Seborra Lichte dagcreme met SPF 30

Dermasence Seborra lichte dagcrème SPF30

Lichte gelcrème met hoge uv-A /uv-B-filter voor een gevoelige en vette, gecombineerde huid.

Gratis adviesgesprek

Wil je liever persoonlijk advies over acne? Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met onze huidtherapeut om de mogelijkheden te bespreken. Want mooi jezelf zijn verdien je!

Wij staan je ook graag te woord via 0316 – 20 90 04

Behandeling acne

Wil je meer weten over de behandeling van acne? Bekijk dan onze pagina acnetherapie.