Search here...

Ooglidcorrectie: 10 do's & don'ts

Wij begrijpen heel goed dat een bezoek aan een plastisch chirurg best spannend kan zijn en dat je veel vragen hebt. Vragen over wat je kunt verwachten, wat specifiek voor jou mogelijk is en waar je op moet letten. Daarom vertellen we in deze blog graag meer over de do’s en don’ts van een ooglidcorrectie.  

1. Plan een adviesgesprek

Belangrijk is dat je een goed gevoel hebt bij de arts en de kliniek. Ook is het belangrijk dat je het adviesgesprek hebt bij de arts of plastisch chirurg die de ingreep zelf uitvoert. Dat je vooraf alle informatie hebt ontvangen, dat je weet wie de nacontroles doet en hoe er wordt omgegaan met complicaties. Vragen hierover moet je allemaal kunnen stellen in zo’n adviesgesprek. 

2. Kies voor een specialist die 'snijdend' is opgeleid

Zorg altijd dat je een ooglidcorrectie door een specialist laat doen die ‘snijdend’ is opgeleid. Bijvoorbeeld door een arts die zich bij voorkeur heeft toegelegd op esthetische ingrepen. Ooglidcorrecties worden tegenwoordig door steeds meer (basis-)artsen uitgevoerd zoals de huisarts of een cosmetisch chirurg. Ook oogartsen voeren soms ooglidcorrecties uit terwijl zij geen chirurgische opleiding hebben buiten de oogbol, ze kennen het gebied echter wel goed. In het algemeen geldt natuurlijk: zorg dat je de ooglidcorrectie laat doen door iemand die deze ingreep heel vaak uitvoert! Uit onderzoek blijkt dat dan de risico’s laag zijn en er weinig complicaties voorkomen. 

3. Neem een week rust na de ooglidcorrectie

Neem een weekje vrij van werk, van zorgen voor familie/kinderen en houd zoveel mogelijk rust. Iedereen krijgt de eerste dagen na een ooglidcorrectie te maken met zwelling, irritatie van de ogen, meer tranen, niet scherp kunnen zien (door vertroebeld traanvocht), jeuk en dergelijke. Hoe meer je de eerste dagen koelt, hoe sneller de klachten verdwijnen. Ook bukken, persen, inspannen en lang achter een beeldscherm zitten moeten vermeden worden om de zwelling af te laten nemen. Na een week ben je alweer behoorlijk toonbaar aan de buitenwereld als je de voorschriften goed opvolgt! 

4. Ooglidcorrectie is geen seizoensgebonden ingreep

Het hele jaar door zien we cliënten met de wens tot deze ingreep. En in de zomer en op zonnige dagen kun je altijd een zonnebril dragen. Het litteken ligt grotendeels in de omslagplooi en wordt daarom niet blootgesteld aan direct zonlicht. We raden na elke ingreep aan om het eerste jaar de littekens goed in te smeren met factor minimaal 30. Bij Huidkliniek COSMED geven wij onze cliënten altijd een nazorgpakket mee met de juiste producten en materialen.

5. Bovenooglidcorrectie kan vaker herhaald worden

Een veelgestelde vraag is of een bovenooglidcorrectie vaker dan 1 x herhaald kan worden. Cliënten die deze ingreep ondergaan zijn jonger dan decennia geleden. In de loop van de tijd na de ooglidcorrectie kan weer huidoverschot ontstaan. Het antwoord op de vraag of een bovenooglidcorrectie herhaald kan worden is: Ja! Het oude litteken wordt weggenomen en het nieuwe overschot aan huid kan op dezelfde wijze weggehaald worden. Soms zijn er ook alternatieven, mocht een ingreep nog niet nodig of mogelijk zijn. De arts kan dit tijdens een adviesgesprek beoordelen en jou het juiste advies geven. 

6. Vergoeding voor een ooglidcorrectie

Helaas zijn de zorgverzekeraars steeds strenger geworden als het gaat om vergoedingen voor een ooglidcorrectie. Bij veel verzekeraars is de ooglidcorrectie dit jaar in het basispakket opgenomen, maar de eis is momenteel dat er sprake moet zijn van gezichtsveldbeperking waarbij de ooglidhuid tot over de helft van de pupil moet komen! Jammer genoeg hebben veel cliënten ver voor dit stadium al dusdanig last van zware oogleden dat ze daarvoor al een ingreep willen ondergaan. Mocht je willen weten of je toch in aanmerking komt voor een vergoeding van de zorgverzekeraar? Bespreek dit dan tijdens het adviesgesprek met de arts. Hij zal dan een machtiging aanvragen bij je zorgverzekeraar. Niet geschoten is altijd mis, toch!? 

7. Zonder snijden huid wegnemen

Alternatieve procedures voor een ooglidcorrectie werken niet altijd. Zonder snijden huid wegnemen? Het is mogelijk maar daar zitten een aantal haken en ogen aan. Echter, voor veel mensen blijft het een aantrekkelijke eerste stap. Logisch, want het kan best spannend zijn om in je gezicht te laten snijden! Het belangrijkste hierbij is dat je je goed laat informeren door een echte specialist. Plasmatechnieken zoals de PlexR en DAS werken absoluut, maar ze moeten uitgevoerd worden op de juiste indicatie en met de juiste apparatuur. Ga eerst eens naar een goede arts voor een adviesgesprek. Hij/zij kan beoordelen of een ooglidcorrectie al, op een veilige manier, mogelijk is. Zo niet, ga dan kijken naar alternatieven zoals een plasmabehandeling. Ons advies hierin: ga in ieder geval altijd naar een huidtherapeut voor zo’n ingreep. Die is hier goed voor opgeleid en werkt met wetenschappelijk onderbouwde en veilige apparatuur. 

8. Pas op voor aanbiedingen

Opereren, plasma/laserbehandelingen of andere ingrepen zijn niet iets wat via Groupon, voordeelacties of andere reclame aangeboden moet worden wat ons betreft. Het is altijd belangrijk om je af te vragen of prijs de bepalende factor is wanneer het om je gezondheid gaat. Goedkoop betekent in dit geval al snel duurkoop. De prijsverschillen voor ooglidcorrecties zijn groot. Laat je goed informeren voordat je een keuze maakt.  

9. Vervang na de ooglidcorrectie niet zelf de pleisters

De hechtingen bij een bovenooglidcorrectie worden vaak niet geknoopt, maar alleen vastgeplakt met dunne pleistertjes. Dit komt ten goede aan de littekenvorming. De verwijdering van de pleisters kun je het beste aan de specialist overlaten. Dit om te voorkomen dat je de hechtdraad meeneemt. Gemiddeld kunnen de hechtingen na een week verwijderd worden. Als je de ingreep uit laat voeren bij Huidkliniek COSMED dan krijg je in het nazorgpakket extra hechtpleisters mee naar huis. Indien er onverhoopt een pleistertje loslaat kun je er zelf een nieuwe overheen plakken.  

10. Begin niet te jong aan plastische chirurgie

We leven tegenwoordig in een wereld waar iedereen er perfect uit wilt zien en elk rimpeltje er één te veel is. Wij vinden dat er wel een goed verschil te maken moet zijn, wil je in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Weeg zelf goed af of je er echt last van hebt of dat je het cosmetisch echt storend vindt. Je mag ervan uitgaan dat de arts je hierin altijd eerlijk zal adviseren. Krijg jij tijdens een adviesgesprek te horen dat je nog niet in aanmerking komt voor een ooglidcorrectie? Gelukkig is er tegenwoordig heel veel mogelijk om jou alsnog het gewenste resultaat te geven! Vraag dan gewoon naar de alternatieven. 

Ooglidcorrectie: iets voor jou?

Zie je er vermoeid uit door hangende oogleden of wallen? Terwijl je je helemaal niet moe voelt en je uitstraling dus helemaal niet bij je past? Een bovenooglidcorrectie en of onderooglidcorrectie geeft je jouw uitgeruste, frisse oogopslag weer terug.  

Gratis adviesgesprek

Wil je weten of een ooglidcorrectie iets voor jou is?  Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken. Want mooi jezelf zijn verdien je! 

Wij staan je ook graag te woord via 0316 – 20 90 04