Search here...

Bij mensen met PMU die niet naar hun wens is, zien we vaak teleurstelling in wat ze hebben gekozen en soms ook een gevoel van schaamte.

 

Wanneer niet op de juiste wijze, met de juiste kennis, apparatuur en materialen gewerkt wordt, kan er van alles misgaan bij het plaatsen van permanente make-up. PMU specialist is geen beschermde titel, dus iedereen kan en mag er mee aan de slag en dat gebeurt helaas ook. Velen die zich PMU specialist noemen hebben geen idee hoe ze de juiste vorm moeten bepalen, welke pigmenten te gebruiken en welke diepte de PMU geplaatst moet worden.

Correctie mislukte PMU voor na laserbehandeling Huidkliniek COSMED

Gelukkig is er veel mogelijk om je mislukte PMU veilig en effectief te herstellen. Huidtherapeut en PMU-specialist Anne is dé specialist in deze behandeltechniek. We hebben haar 10 vragen gesteld over PMU, wat belangrijk is voor een goed resultaat, wat er mis kan gaan en wat de mogelijkheden zijn voor een correctie van mislukte PMU.

1. Wat is belangrijk voor een goed resultaat van PMU?

Een goed resultaat is afhankelijk van meerdere factoren. De deskundigheid, ervaring en aanpak van de PMU-specialist. Het toepassen van de juiste techniek, de diepte van het plaatsen, de gekozen pigmentkleur, de pigmentkwaliteit en de vorm.

2. Wat kan er allemaal mislukt zijn?

Er kan van alles misgaan wanneer ‘de specialist’ niet bekwaam of goed geschoold is. Wat er allemaal mis kan gaan is verschillend voor wenkbrauwen, eyeliner en lippen.

 

Bij wenkbrauwen kan dit de vorm en de kleur zijn. De wenkbrauwen staan bijvoorbeeld te hoog of de één staat met een boogje en de ander vlak. De kleur kan rood of blauwgrijs worden. En als het pigment te diep zit kan er ook littekenvorming voorkomen.

 

Bij een eyeliner kan het misgaan doordat niet is voorgetekend door de behandelaar. Als een wing niet wordt voorgetekend, dan is de kans groter dat de ene wing hoger zit dan de ander. Of de eyeliner wordt niet mooi doorgetrokken naar de binnenkant. Dus dat die halverwege stopt. Bij de eyeliner zien we ook wel eens dat mensen willen dat de boven en onder eyeliner met elkaar verbonden zijn, omdat ze dat ook doen als ze de eyeliner zelf tekenen. De huid in het hoekje is heel erg dun. Wat er kan gebeuren is dat er een blowout ontstaan. Het pigment wordt dan een druppel onder de huid. Dat krijg je heel moeilijk weg. Want laseren is heel lastig bij de ogen. Daarvoor moet er eerst een beschermkapje worden aangemeten voor de ogen en dan kan er gelaserd worden. Dit kan alleen bij een gespecialiseerde oogarts, die ook zo’n beschermkapje voor de ogen kan aanmeten.

 

Wat kan er mis gegaan zijn als je pmu lippen mislukt zijn. Dan is er buiten de liphuid om gepigmenteerd. Mensen die zich altijd opmaken op deze manier, vragen dan aan de behandelaar om ook buiten de lippen te pigmenteren. Het probleem is alleen dat je liphuid anders is dan je gewone huid. Dus als je buiten de lippen gaat pigmenteren (over de whiterol), krijg je kleurverschillen.

En daarbij: lippen zwellen vaak tijdens de behandeling. Als de behandelaar tijdens de behandeling gaat corrigeren en geen rekening houdt met deze zwelling, dan is het einde zoek. Dus mensen die niet goed opgeleid zijn, die zien die zwelling ontstaan en denken, dat maak ik weer even goed. Maar ik weet, dat moet je niet doen. Dat is gewoon zwelling.

3. Kan het zijn dat de PMU geplaatst wordt, maar nagenoeg niet zichtbaar is?

Dat is een veelvoorkomende klacht die ik hoor. Dat is jammer, want het hoeft helemaal niet. De oorzaak van PMU die niet goed lijkt te pakken is vaak dat er niet op de juiste diepte is gepigmenteerd of met een slechte kwaliteit pigmenten. Bij de techniek microblading komt het voor dat het te oppervlakkig is gezet. Dan zijn mensen heel tevreden over het resultaat en is na 3 maanden alles weg. Het is zonde van je geld en moeite en is niet goed voor het vertrouwen in iemand in die techniek. Ook is het hierbij belangrijk dat de behandelaar op de hoogte is van de medische voorgeschiedenis en de huidige medische situatie.

4. Hoe gaat de behandeling van PMU wenkbrauwen verwijderen in zijn werk?

Als iemand in de kliniek komt met getatoeëerde wenkbrauwen die blauw verkleurt zijn en/of met wenkbrauwen die compleet verkeerd zijn qua vorm, dan starten we meestal met laserbehandelingen. Tijdens deze behandelingen wordt met behulp van een gespecialiseerde laser het pigment lichter gemaakt. Voor een goed resultaat zijn 1 tot 3 behandelingen nodig. Tussen de laserbehandelingen zit telkens 8 weken, zodat de huid de tijd krijgt om te herstellen. Na een laserbehandeling ontstaan er wat korstjes. Deze vallen er na circa een week af. Nadat de korstjes verdwenen zijn is de opperhuid weer heel en mag de wenkbrauw zelf bijgetekend worden. 8 Weken na de laatste laserbehandeling kunnen nieuwe wenkbrauwen gezet worden.

5. Is het mogelijk om PMU te verwijderen met vloeistof?

Dat is mogelijk en die techniek kan ik ook toepassen. Maar laseren is in de meeste gevallen effectiever. Als er geen andere optie is, dan is vloeistof een mogelijkheid. De kans op littekenvorming is wel ietsje groter dan bij laseren. Voor lippen is laseren geen optie i.v.m. de rode pigmenten. Dat kan alleen met vloeistof.

 

PMU die recent geplaatst is, is soms wel met 1 behandeling met vloeistof te verwijderen. Maar als de PMU er al langer zit, dan zijn er meerdere vloeistof behandelingen nodig. Behandeling met een laser is dan veelal sneller. Daarnaast is de laserbehandeling veiliger omdat je de huid minder beschadigd. Tijdens de behandeling met vloeistof worden schaafwondjes gemaakt waar de vloeistof inkomt en de vloeistof trekt water uit de onderste huidlagen aan en dat drukt het pigment omhoog. Bij de laserbehandeling blijft de opperhuid intact. Hierdoor is de kans op infecties en daardoor complicaties veel kleiner.

6. Wat is een cover-up?

Bij een cover-up wordt de bestaande PMU wat ‘mislukt’ is gecamoufleerd met nieuwe PMU. Zonder dat het weggelaserd wordt. Een cover-up is niet altijd succesvol als het pigment te donker is. Ook als de vorm niet goed is, dan is het lastig om een goede cover-up te zetten. Dan zal toch eerst een behandeling plaats moeten vinden om het pigment te verwijderen. Een cover up kan in veel gevallen wel. Het ligt er maar net aan wat iemand zelf wilt en hoe het eruit ziet. Als de vorm helemaal perfect is, maar het is net iets aan de rode kant, dan kan ik er nieuwe PMU overheen gezet worden. Maar als de vorm verkeerd is en/of de kleur ook nog eens blauw grijs verkleurd en super donker is, dan is een cover-up geen goede optie.

7. Is de behandeling pijnlijk?

Laseren is over het algemeen gevoelig, maar goed te doen omdat het maar heel kort duurt. Je bent in 3 minuten klaar. Napijn heb je nauwelijks of niet. Voor het aanbrengen van de PMU word je verdoofd met crème. Hierdoor is de PMU behandeling nagenoeg pijnloos.

8. Is het resultaat direct zichtbaar?

Je huid heeft na de laserbehandeling tijd nodig om te genezen. Wat we direct na de behandeling zien is lasersneeuw. Dat kleurt weer terug en daarna ontstaan er korstjes. Je ziet dus niet direct resultaat, want je lichaam heeft even tijd nodig om de pigmentdeeltjes die we met de laser kleingemaakt hebben op te ruimen. En dat duurt minimaal 4 weken. Er zit 8 weken tussen de behandelingen omdat we de huid goed moet herstellen. Na 4 weken kun je al wel goed zien wat de behandeling gedaan heeft omdat de lymfen al de kans hebben gehad om de deeltjes op te ruimen.

9. Waar moet je op letten bij de keuze van een PMU specialist?

Ik adviseer om altijd goed onderzoek te doen naar de PMU specialist die jou gaat behandelen. Is de specialist bekwaam? Heeft de specialist een GGD vergunning? Heeft hij of zij voldoende ervaring? Wat zeggen anderen over de specialist in online reviews?

En welke technieken beheerst de specialist? Beheerst de specialist slechts 1 techniek of verschillende technieken? Door meerdere technieken kan de PMU beter worden afgestemd op jouw wensen. Daarnaast is de informatievoorziening erg belangrijk. Krijg je voldoende uitleg vooraf? Informatie over waar je rekening mee moet houden voor de behandeling, wat je kunt verwachten tijdens en na de behandeling.

10. Wat maakt jou als PMU specialist bijzonder?

Ik ben huidtherapeut en paramedisch opgeleid. Ik weet wat er in de huid speelt en als er complicaties zijn kan ik het optimaal begeleiden en oplossen. Ik ben bevoegd om verdovingscrème te gebruiken bij het plaatsen van de PMU. Daarnaast beheers ik alle technieken om de PMU te verwijderen en om te zetten. Ik ben docent bij Nouveau Contour en beheers alle technieken in dit vakgebied en ben op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zo kan ik per persoon bekijken wat het beste bij degene past en wat het beste aansluit bij de wens. Kortom: je bent in veilige en betrouwbare handen!

Meer informatie

Wil je weten meer weten over de behandeling van mislukte permanente make-up? Lees dan hier verder.

We staan je ook graag te woord via 0316 – 20 90 04