Lees hier de veelgestelde vragen over een ooglidcorrectie. Wil je meer weten of zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op en we vertellen je graag meer.
Vanuit de basisverzekering (vanaf 1 januari 2017) wordt de bovenooglidcorrectie alleen vergoed wanneer er sprake is van een medische indicatie. Deze indicatie krijg je uitsluitend als je aan zeer strikte voorwaarden voldoet. De voorwaarden zijn dat je verlamde of verslapte bovenoogleden hebt:
– door een afwijking waarmee je bent geboren;
– door een chronische ziekte waarmee je bent geboren; waardoor je last hebt van een ernstige gezichtsveldbeperking. Hierbij hangt de onderrand van het bovenooglid, bij ontspannen, recht vooruitkijken minimaal 1 mm boven het centrum van de pupil.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet je eerst een doorverwijzing aan je huisarts vragen, deze neem je mee naar het adviesgesprek.
Tijdens dit adviesgesprek analyseert de behandelend arts of bij jou de kans groot is dat een aanvraag wordt goedgekeurd. Als dat zo is, dienen wij een verzoek tot vergoeding in bij jouw zorgverzekeraar. Uiteindelijk heeft de medisch adviseur van je zorgverzekeraar de beslissende stem. Als deze van mening is dat je niet in aanmerking komt dan is dit leidend. Stapsgewijs ziet dit er als volgt uit:
Stap 1: Bij de huisarts vraag je een verwijsbrief aan voor een bovenooglidcorrectie.
Stap 2: Je hebt een adviesgesprek bij de arts van Huidkliniek COSMED. Na het adviesgesprek schrijft de arts een verslag en dient een verzoek in tot vergoeding bij je verzekeraar.
Stap 3: Je zorgverzekeraar neemt dit verzoek in behandeling. Vervolgens bepaalt de medisch adviseur van de zorgverzekeraar of je voor vergoeding in aanmerking komt.
Stap 4: Je wordt op de hoogte gebracht van de uitkomst van je aanvraag door de zorgverzekeraar.
Stap 5: Je kunt de behandeling laten uitvoeren bij Huidkliniek COSMED.
Bij Huidkliniek COSMED kost een bovenooglidcorrectie € 799,00 en een onderooglidcorrectie € 999,00. Deze kosten zijn inclusief het adviesgesprek, de ingreep aan beide ogen, nazorgpakket, het verwijderen van de hechtingen, littekenadviezen en de eindcontrole. Kijk voor al onze tarieven op de tarieven pagina.
Een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder lokale verdoving, je hoeft dus niet onder narcose voor deze ingreep. De chirurg zal de huid plaatselijk verdoven door middel van een injectie. Deze injecties kunnen even pijnlijk zijn maar daarna voel je er niks meer van. Ook heb je gedurende de ingreep je ogen dicht. Hierdoor zie je zelf niks van de ingreep.
Na de ingreep blijf je nog 15 minuten in de behandelstoel liggen waarbij je oogleden worden gekoeld. Hierdoor wordt de zwelling zoveel mogelijk tegengegaan. Na het koelen krijg je uitgebreid nazorg uitleg en het nazorgpakket met benodigdheden mee en kun je direct naar huis. Bij huidkliniek COSMED zijn wij 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen.
Wanneer je fysiek geen zwaar werk hebt, kun je waarschijnlijk, net als de meeste cliënten, na een week na de ooglidcorrectie weer aan het werk. In de eerste week na de behandeling kan de huid rondom de ogen verkleuren en dikker zijn. Dit kun je vergelijken met een blauw oog. Wij raden je aan met een zak diepvries doperwtjes te koelen om verkleuring en zwelling te verminderen.
Er zijn, na verloop van de tijd, nauwelijks littekens zichtbaar. Dit komt doordat de snede voor de correctie in de natuurlijke plooi van je ooglid wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het litteken vrijwel onzichtbaar is.
Een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Je krijgt dus geen volledige verdoving (narcose). De injecties voor deze plaatselijke verdoving kunnen wel als pijnlijk ervaren worden. Dat is maar een paar tellen en daarna voel je niks meer. Tijdens de behandeling kun je wel een drukkend gevoel ervaren. Dit is net als een verdoving bij de tandarts; je ervaart geen pijn, maar je voelt wel dat de tandarts je behandelt. Na de correctie zullen de oogleden wat gevoelig zijn. Wanneer er pijn wordt ervaren, kun je pijnstillers gebruiken (bijv. paracetamol). In de praktijk blijkt dit echter weinig voor te komen en is koelen met diepvries doperwtjes afdoende.
De eerste twee weken na de ooglidcorrectie zijn er zwellingen zichtbaar rondom jouw ogen. Ook kunnen er blauwe plekken ontstaan door een bloeduitstorting. Soms zijn deze symptomen al na een week weg, soms duurt het twee weken.
Gemiddeld heb je van een ooglidcorrectie zo’n tien tot vijftien jaar plezier. Dit verschilt per persoon. De duur van deze periode wordt beïnvloed door enkele factoren:
– Genetische aanleg: Jouw genen bepalen hoe snel je veroudert en in welke mate dit zichtbaar is.
– Slaap: Het is belangrijk dat je voor voldoende, kwalitatief goede slaap zorgt. Een korte en/of onrustige nachtrust leidt op den duur tot een versnelde veroudering.
– Voeding: Daarnaast helpt een gezond en evenwichtig dieet, waarbij alcohol met mate wordt genuttigd en er niet wordt gerookt. Drink ook voldoende water.
– Stress: Stress in overmatige hoeveelheid kan ervoor zorgen dat verslapping van de huid versnelt, waardoor de kans op rimpels en hangende oogleden weer toeneemt. Wanneer je structureel stress ervaart, reageert je lichaam door een specifiek hormoon (cortisol) in je lichaam te stimuleren dat de aanmaak van collageen dwarsboomt. En collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.
Het risico op een complicatie bij een ooglidcorrectie is klein. Echter blijft het wel een medische ingreep en kunnen complicaties niet uitgesloten worden. Als er sprake is van een complicatie, dan is dit in de meeste gevallen van voorbijgaande aard.
Complicaties die bij een ooglidcorrectie voor kunnen komen zijn: nabloeding, vochtophoping, gevoelloosheid van de oogleden en droge ogen. Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door het niet goed kunnen sluiten van de ogen vanwege zwelling van de oogleden. In dit geval zal de arts een oogzalf of druppels voorschrijven. Deze complicaties verdwijnen vrijwel allemaal op korte termijn.
Door een verdikking van de boven- en/of onder oogleden door overschot aan huid of door een vetophoping, kan een vermoeide, slecht uitgeslapen blik ontstaan. In die gevallen kan een ooglidcorrectie een uitkomst bieden om weer je open en uitgeruste uitstraling terug te krijgen. Ook klachten zoals: zware vermoeide ogen en hoofdpijn door het constant optrekken van de wenkbrauwen kunnen beweegredenen zijn om een ooglidcorrectie te ondergaan.
Afhankelijk van welke sport je beoefent, mag je na het verwijderen van de hechtingen weer sporten. Na 1 week worden de hechtingen verwijderd. De wondgenezing wordt ook gecontroleerd. Wij raden je aan om voor de zekerheid altijd de vraag te stellen of je al mag sporten. Let op! Beoefen je een contactsport of andere (bal)sporten waarbij door contact met medesporter en/of sportartikelen de huid makkelijk beschadigt? In dat geval kun je beter 1 maand deze sport niet beoefenen.
In de eerste week na de operatie kun je geen lenzen dragen. Na een week verwijderen we de hechtingen en kun je weer lenzen dragen. Let erop dat je niet aan de oogleden trekt om de lenzen in en uit te doen, want dit kan het genezingsproces vertragen.
Het is belangrijk dat je voor de ingreep aan de arts doorgeeft welke medicatie je gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld bloedverdunners gebruikt zal je arts je adviseren hier, indien mogelijk, een aantal dagen mee te stoppen voorafgaand aan de ingreep. Daarnaast adviseren wij je vier tot zes weken voor de behandeling te stoppen met roken en minimaal 24 uur voor de ingreep geen alcohol meer te drinken. Dit om de kans op complicaties nog verder te verkleinen en de genezing te bespoedigen. Verder zorg ervoor dat je op tijd in de kliniek bent, zodat onze specialisten je goed kunnen voorbereiden op de behandeling. Wij raden je aan iemand mee te nemen die je veilig thuisbrengt.
Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden duurt de boven- of onderooglidcorrectie tussen de 30 en 60 minuten. Als een boven- en onderooglidcorrectie worden gecombineerd is de duur ongeveer anderhalf tot twee uur. Na de ingreep blijf je nog ongeveer 20 tot 30 minuten bij ons in de kliniek zodat je in alle rust bij kunt komen. Hierna mag je naar huis.
Je mag weer voorzichtig make-up gaan gebruiken 2 weken na de behandeling, dat is 1 week na het verwijderen van de hechtingen. Daarna kun je de ogen voorzichtig opmaken. Voorzichtig omdat het litteken nog kwetsbaar is. Daarnaast is het belangrijk om de make-up weer voorzichtig te verwijderen. Dus niet te hard wrijven bij het verwijderen, maar zachtjes zoals bij een babyhuidje.
Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen, mag je beginnen met het smeren van de littekencrème. Breng de littekencrème de eerste 2 weken licht aan zonder teveel te wrijven.
De eerste week na de behandeling kan de huid rondom de ogen verkleuren als gevolg van de ingreep en wat dikker zijn. De verkleuring en zwelling kan worden tegengegaan door veel te koelen en als het lukt je hoofd iets hoger te houden. Daarnaast is het verstandig de ogen gedurende 6 maanden tot een jaar niet teveel bloot te stellen aan zonlicht. Smeer zonnebrandcrème op je oogleden of gebruik een zonnebril wanneer je lang in de zon bent.
Ooglidcorrectie is geen seizoensgebonden ingreep. Het hele jaar door zien we cliënten met de wens tot deze ingreep. Het litteken ligt grotendeels in de omslagplooi en wordt daarom niet blootgesteld aan direct zonlicht. We raden na elke ingreep aan om het eerste jaar littekens goed met minimaal factor 30 in te smeren. Doordat veel cliënten graag een zonnebril dragen na de ingreep is het in de zomer minder afwijkend om hiermee rond te lopen.
Ja, dat kan. Het oude litteken wordt weggenomen en het nieuwe overschot aan huid kan op dezelfde wijze weggehaald worden.
Wil je weten of een ooglidcorrectie bij jou past? Maak dan een afspraak voor een GRATIS en vrijblijvend adviesgesprek met Plastisch chirurg NP dr. Reinier van Twisk.
We staan je ook graag te woord via 0316 – 20 90 04
Toestemmingsvoorkeuren
Deze essentiële cookies zijn onmisbaar voor de werking van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden geactiveerd door uw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of formulieren invullen.
Deze cookies zorgen ervoor dat de website verbeterde functionaliteit en personalisatie kan bieden. Ze kunnen door ons worden ingesteld of door externe leveranciers waarvan we de diensten aan onze paginas hebben toegevoegd.
Met deze cookies kunnen we bezoeken en verkeersbronnen tellen, zodat we de prestaties van onze site kunnen meten en verbeteren. Ze helpen ons te weten welke paginas het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich over de site bewegen.
Deze cookies kunnen via onze site worden geplaatst door onze advertentiepartners. Ze kunnen door deze bedrijven worden gebruikt om een profiel van uw interesses op te bouwen en u relevante advertenties op andere sites te tonen.
We waarderen uw privacy
We gebruiken cookies voor uw gebruikerservaring, gepersonaliseerde advertenties, inhoud en verkeersanalyse. Klik op "Voorkeuren" om je toestemming te beheren.