Search here...
Huidkliniek COSMED

Littekens: álles wat je erover moet weten

Elk litteken op ons lichaam vertelt een verhaal. Of het nu een herinnering is aan een ongelukkige val of aan een operatie die je hebt ondergaan, elk litteken draagt een stukje van je geschiedenis met zich mee. Maar hoe ontstaan littekens eigenlijk? En wat voor soort littekens bestaan er allemaal? Lees vooral verder om een duik te nemen in de wereld van littekens.

Hoe ontstaan littekens?

Een litteken kan door verschillende gebeurtenissen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door een ongeluk, een brandwond, een schaafwond, een snijwond bij een operatie of zelfs door een huidziekte. Littekens ontstaan in ieder geval wanneer de huid beschadigd raakt en het genezingsproces begint. Het lichaam produceert collageenvezels om het beschadigde weefsel te repareren, maar het resulterende littekenweefsel ziet er anders uit dan het omliggende huidweefsel. Hoe een litteken eruitziet, hangt af van verschillende factoren, zoals de diepte van de wond, genetica en de manier waarop de wond is behandeld. 

Soorten littekens

Er zijn verschillende soorten littekens. Zo zijn er littekens, waarbij geen klachten worden ervaren, maar zijn er ook afwijkende littekens die problemen met zich mee kunnen brengen. We zetten ze even voor je op een rijtje: 

  • Normale littekens: dit zijn de meest voorkomende littekens. Ze ontstaan na verwondingen, zoals schaafwonden, brandwonden of chirurgische ingrepen. Meestal zijn ze vlak en kunnen ze in kleur vervagen na verloop van tijd. Na ongeveer een jaar is de vorm en kleur van een normaal litteken definitief. Tot die tijd bestaat de kans dat dit litteken zich ontwikkelt tot een afwijkend litteken. 
  • Hypertrofische littekens: dit zijn wat grotere en dikkere littekens dan normale littekens en ze kunnen rood of paars van kleur zijn. Ook zijn ze vaak droog en kunnen ze erg gaan jeuken. Ze ontstaan vaak in de eerste weken na vertraagde wondsluiting, maar kunnen ook pas na een paar maanden ontstaan. 
  • Keloïde littekens: keloïde littekens zijn vergelijkbaar met hypertrofische littekens, maar ze groeien vaak buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond. Het littekenweefsel kan zo stug en dik worden, dat je er minder goed door kunt bewegen. Keloïde littekens kunnen direct na wondsluiting of pas na verloop van tijd ontstaan.  
  • Atrofische littekens: deze ontstaan door het verlies van huidweefsel en resulteren meestal in een deuk in de huid. Atrofische littekens komen vaak voor bij mensen die acne hebben gehad. 
  • Acne littekens: deze worden veroorzaakt door ontstekingen in de huid als gevolg van acne. Ze kunnen blijvende sporen achterlaten, ook nadat de acne is verdwenen. 

Behandelen van littekens

De behandeling van littekens heeft alleen nut als je litteken nog actief is. Een actief litteken is te herkennen aan de (fel)rode kleur. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de behandeling en hoe minder kans op een goed resultaat. De behandeling tegen een actief litteken kan helpen tegen klachten, zoals droogheid, jeuk, roodheid en pijn. Het kiezen van een behandeling voor littekens hangt af van verschillende factoren, zoals het type en de ernst van het litteken, op welke plek die zit en wat de persoonlijke voorkeur is voor een behandeling.  

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om littekens te verbeteren, namelijk: 

  1. Littekenmassage: een regelmatige massage van het littekenweefsel kan goed helpen om de doorbloeding te verbeteren en het weefsel zachter te maken.
  2. Siliconenbehandeling: door een siliconengel of siliconen littekenverband te gebruiken, bescherm je een litteken tegen uitdrogen. Het verbetert de vochtbalans van de huid, waardoor de productie en groei van collageen wordt geremd. Het litteken wordt hierdoor minder dik en rood en klachten zullen afnemen.  
  3. Chirurgische ingrepen: in sommige gevallen kan een chirurgische ingreep helpen om het uiterlijk van een litteken te verbeteren. Dit is bet beste van toepassing op grotere of keloïde littekens. Met verschillende technieken of een huidtransplantatie kan een litteken worden verfijnd en verkleind. 

Ondanks dat niet iedereen altijd even blij is met zijn of haar litteken, is het niet iets om je voor te schamen. Het staat namelijk wel symbool voor een bepaalde gebeurtenis in ons leven en maakt je uniek.

Gratis adviesgesprek

Wil jij weten wat voor behandeling wij kunnen aanbieden om jouw litteken(s) minder zichtbaar te maken? Plan dan nu een gratis en vrijblijvend adviesgesprek en kom meer te weten over littekens en de behandeling ervan. 

We staan je ook graag te woord via 0316 – 20 90 04

Mooi jezelf zijn verdien je!